| 2022-06-02 14:44:16

ЗЕЛЕНАТА СТРАНА НА АРХИТЕКТОНСКИОТ ДИЗАЈН

Боите се нашата страст. Бидејќи природата инспирира сè што правиме, можеме да бидеме сигурни во едно: зелената боја никогаш нема да излезе од мода. Трендот на одржливост за миг завладеа со нашиот свет. И се чини дека не успорува! Многу индустрии, вклучувајќи ги градежништвото и архитектурата, постојано бараат имплементација на нови еколошки решенија.

Градска џунгла

Еден од многуте еколошки проблеми со кои се соочуваме е човечката популација која и понатаму расте. ОН предвидуваат дека до 2050 година на Земјата ќе има десет милијарди луѓе. Тоа значи едно: нашите градови ќе продолжат да растат. Онаму каде што некогаш растеле шумите, ќе никнат нови згради и облакодери, одземајќи ни ги последните остатоци од зеленилото.

Зелената е нова црна

За да се справат со бескрајната градска џунгла, архитектите нашле решение кое не само што е пријатно за око, туку е и добро за белите дробови. Зелениот покрив е вид на покрив кој е делумно или целосно покриен со вегетација засадена во хидроизолациони мембрани. Тоа е одлично решение за урбан топлински остров - област со висока температура која се постигнува со човечките активности во градот и сончевите зраци кои ја загреваат површината на зградата.

Поради ограничениот простор, идејата за управување со горната површина на зградите станува сè попопуларна. Дизајнерите сакаат да создадат градини кои висат под небото. Ова прекрасно решение се менува со зградата како што одминува сезоната. Сепак, ваквите креации имаат поголема цел од само естетската.

Голем дел од топлината во зградата излегува преку покривот. Зелените покриви се природно решение за овој проблем, бидејќи имаат изолациони својства. Одлични се во одржувањето на топлината и служат како заштита од ветрот. Студијата спроведена во Канада докажува дека додавањето зелени покриви на дури 50% од расположливиот простор во центарот на Торонто би го разладило градот за 0,1-08 степени Целзиусови. Освен тоа, својствата на зелените покриви да ја намалат бучавата го прават секојдневниот живот многу попријатен за жителите.

Друг начин да се справите со високите температури е да користите светла боја за фасадата. Темните бои апсорбираат светлина, која всушност ја загрева зградата побрзо. Спротивно на тоа, светлите бои ги рефлектираат UV зраците и го забавуваат процесот на загревање. Особено одличен избор на боја за фасадата би била белата, која ќе ја најдете во шест различни варијации во палета на бои инспирирана од природата Хармонија и Урамнотеженост!

Палетата со бели бои е достапна тука.

Наводнете ја својата планета

Системот на зелени покриви е одлично решение за модернизација на постоечките згради. Многу различни простори можат да се трансформираат на овој начин: од гаражи, преку индустриски или комерцијални простори, до станбени објекти. На овој начин, тие можат да послужат како живеалиште за многу различни животински видови, како што се пчели, птици или пеперутки. Но, тоа не е се!

Зелените покриви се одличен начин да се намали апсорпцијата на топлина и да се заштеди вода. Дождовницата складирана на покривот на фабриката, растенијата ја апсорбираат и ја емитуваат назад во атмосферата. Овој процес создава затворен круг во кој загадувачите не ја напуштаат почвата.

Бидете зелени, од глава до пети

Растенијата имаат позитивно влијание не само врз животната средина, туку и врз условите за живот на граѓаните. Во светот во кој луѓето се одвоени од сонцето со згради долги неколку метри, секогаш вреди да се потрудите да останете блиску до природата.

Прочитајте повеќе за нашата борба за одржливост на страницата за одржливост.

 

ВИДИ ИСТО ТАКА
1/1