Tрендови во архитектурата 2022

Во последно време гледаме дека промената е единствената извесност. Ова се однесува на многу аспекти од животот, а еволутивните трендови во архитектурата се еден од нив. На што ќе се фокусираме во оваа област во 2022 година?

Поради пандемијата, зголемените животни трошоци и миграцијата на нашите соседи преку источната граница, многу луѓе се соочија со предизвикот на редизајнирање на своите домови. Се јави потреба да се одвои простор за работа и учење на далечина, како и да се преуреди просторот за удобно сместување на повеќе луѓе. Не е изненадувачки што архитектонските трендови покажуваат флексибилност и функционалност, а дизајнерите предлагаат отворени простори кои овозможуваат поголема слобода на уредувањето и леснотија на прилагодување на променливите потреби.

Eкологија и одржливост

Што точно значи тоа? Пред сè, тоа значи употреба на рециклирани, природни или рециклабилни материјали. Посегање по локално произведени материјали и користење на локални изведувачи. Одржливоста се однесува и на проектирање на зграда на таков начин што ќе може да се реновираат, а подоцна и да се урнат.

Eнергетската ефикасност е иднината

Моментален тренд се зградите кои се неутрални или речиси енергетски неутрални. Се користат енергетски ефикасни решенија како што се топлински пумпи и изолација со високи перформанси. Самата зграда е во склад со сонцето, што го прави исплатливо вградувањето на обновливи извори на енергија како што се фотонапонските панели.

Подеднакво е важна и топлинската модернизација на старите куќи. Се прават промени за да се направи греењето на просторот поекономично и енергетски поефикасно и за да се намалат загубите на топлина. Неодамнешните истражувања покажуваат дека едноставното заменување на стариот шпорет не функционира, па затоа е важно да се изолираат ѕидовите. Сите конструкциски елементи - покрив и ѕидови, како и завршните елементи како што се прозорците - треба да бидат покриени со соодветни материјали. Само сеопфатниот пристап на проблемот ќе обезбеди целосна изолација на зградата.

Mинимализам и блискост со природата

Едноставната, компактна форма и економичното користење на декоративните елементи се клучот за енергетски ефикасна, економична и лесна зграда. Трендовите во архитектурата, како минимализмот и блискоста со природата, се манифестираат во употребата на природни завршни материјали, на пр. дрво, камен и големи стаклени површини. Благодарение на стаклените ѕидови, не само што имаме совршен поглед на природата, туку го правиме и нашиот дом дел од неа.

Ги комбинираме минимализмот и блискоста со природата со боите. Следната година ќе доминираат безвременски, природни бои кои ги надополнуваат најновите трендови во архитектурата. Кремаста, зелена, сина, бела и пастелните нијанси ќе бидат најпопуларниот избор. Бојата на 2022 година на Ceresit - ZANZIBAR 6 - совршено се вклопува во оваа категорија, како и целата палета на бои од асортиманот на палетата Colors of Nature.

Обнова и ревитализација

Следните два архитектонски трендови вклучуваат зголемување на купувањето на постоечките згради кои бараат реновирање или преуредување. Ова првенствено се должи на намалувањето на понудата на земјиште. Овој пристап е тесно поврзан со екологијата - ние не ги уништуваме зелените површини, туку ги реновираме постоечките објекти кои би можеле да бидат достапни со текот на времето. Позитивно влијае и на урбанистичкото планирање - го спречува проширувањето на урбаниот простор, што индиректно го намалува автомобилскиот сообраќај и ја зголемува атрактивноста на урбаниот простор.

Teхнологија во проектирањето и функционирањето на објектот

Сите видови на анализа и симулација, на пр. соларните предности, параметрите на ветерот, засенчувањето итн., сè повеќе се користат во процесот на проектирање и планирање. Ова ја користи технологијата „дигитален близнак“, односно дигитално претставување на зградата што се проектира. Подготвена е виртуелна симулација на животниот циклус, која дава подобра претстава за трошоците за изградба, експлоатација и располагање на домот. Ова ќе го минимизира јаглеродниот отпечаток во текот на животниот век на зградата.

Технолошките трендови вклучуваат таканаречена паметна куќа, односно контрола на греење, светла, ролетни, отворање на врати и прозорци преку апликација. Ова ни овозможува да го прилагодиме дизајнот на нашите индивидуални потреби и да ги подобриме безбедноста и енергетската ефикасност.

Здрав дом, или психолошки аспект на архитектурата

Невроархитектурата е релативно ново поле на науката што ги проучува потребите на луѓето, главните корисници на архитектурата. Се фокусира на естетските и симболичните аспекти, како што се висината на таванот, боите, положбата на прозорецот, аглите на ѕидовите и мебелот, отворените простори и звуците.

Овој тренд вклучува и холистички пристап кон дизајнот. Се заснова на анализа на потребите на корисниците на физичко, духовно, ментално и социјално ниво со цел да се создаде простор со оптимални вредности за нивната благосостојба.

ВИДИ ИСТО ТАКА
1/1